Yksi yrittäjien tekemä perusvirhe johon Instagramissa jatkuvasti törmää on kuvien heikko laatu ja se, ettei kuvan sommittelua ole mietitty oikeastaan yhtään. Usein kuvaan on koitettu tunkea kaikki mahdollinen, vaikka vähemmän olisi niin sanotusti enemmän – varsinkin kuvan kertoman tarinan kannalta.

Kuvaa suunnitellessa kannattaa kuitenkin muistaa, että Instagram-kuvia katsotaan pääasiassa kännykän näytöltä, joka on varsin pieni – ja siksi jättää mieluummin kaikki ylimääräinen siitä pois. Tässä jokunen ammattilaisvinkki, joka kannattaa niin ikään panna korvan taakse.

#1 Vertaa kuviasi sellaisiin joita OLISIT HALUNNUT ottaa

Mieti mikä kuvista nousee esiin ja miksi; värit, muodot, sommittelu, rajaus jne. Selvitä mitkä asiat niihin vaikuttavat, esim. värityksessä olennaista ovat mm. valon määrä ja sävy kuvauskohteessa, kuvauskalusto, linssin valoherkkyys jne.

Meillä Suomessa ei saa samalla kalustolla saman värisiä (ulko)kuvia kuin päiväntasaajalla joten pohdi myös kuinka voisit näitä fyysisiä rajoitteita korvata, soveltaa ja kiertää. Mieleen tulevat ensimmäiseksi Instagramin ja muiden kuvankäsittelyvälineiden tarjoamat filtterit joiden avulla voit kehittää omaa tyyliäsi ja kuvallista ilmaisuasi, sekä tietysti lisävalojen käyttö. (Vinkki: kirkasvalolampusta on moneksi!)

Tai ehkä sun pitäisi vain opetella käyttämään kamerasi säätöjä.

Ota työn alle yksi asia kerrallaan, korjaa se ja siirry sitten seuraavaan.

#2 Lakkaa toistamasta samoja virheitä

Onko sun kuvissa aina liikaa tavaraa tai ovatko ne epätarkkoja? Osuuko tarkennus aina hiukan väärään kohtaan? Kuvaatko vastavaloon jolloin ”tumma pää menee tukkoon ja vaaleat kohdat palavat puhki”? Oliko kuvassa taas suora auringonvalo, joka haalisti värit? Jäikö ihmisestä jälleen joku raaja kuvan ulkopuolelle?

Ja niin edelleen.

#3 Sommittele kuvat ensin (joko mielessäsi tai kameran etsimen läpi) ja napsi vasta sitten

kultainen leikkaus

Kultainen leikkaus

Kiinnitä huomiota myös kuvan taustalla olevaan sommitelmaan; kasvaako suoraan kuvauskohteen päästä lyhtypylväs tai puu tai hukkuuko kohde taustan sekamelskaan? Kannattaisko sun siirtyä hiukan eri kulmaan jolloin tausta rauhoittuu? Voisiko kuvasta helposti jättää jotakin pois?

Kuvatessasi sommitelmia on ehkä hyvä tietää, että jostain syystä ihmissilmä kuulemma pitää eniten parittomasta määrästä esineitä. Nappaa aina varmuuden vuoksi ruutu jos toinenkin useammasta kulmasta.

Lopullista rajausta tehdessäsi hyödynnä ns. kultaista leikkausta (ks. kuva) ja sijoita kuvauskohde tai -kohteet kuva-alueen risteyskohtiin. Oikaise horisontti tai käännä se reippaasti vinoon niin, ettei se näytä vahingolta.

Aika mitäänsanomaton harmaa räpsy on käsitelty noin minuutissa julkaisukelpoiseksi Snapseedilla, joka näyttää myös missä kultainen leikkaus kulkee.

Se on ilmainen sovellus joka toimii kaikissa älykännyköissä.

Kuvien laatu paranee kuvaamalla, analysoimalla ja kuvaamalla lisää. Näkemyksellä on lopputuloksen kannalta isompi merkitys kuin kalustolla. Järkkäriä ei ole mikään pakko hankkia, sillä kännykkäänkin löytyy hyviä kuvaussovelluksia jotka eivät paljon maksa. Itse asiassa tämän artikkelin kansikuvan kuvatkin ovat mobiililaitteilla otettuja.

Samoin oma tyyli kehittyy vain kuvaamalla ja kuvaamalla lisää – ja parasta on se, ettei opettelussa haaskaantuvat ruudut maksa yhtään sen enempää.

Lue myös:

Kuinka otat kiinnostavampia valokuvia (9 vinkkiä)

Minuutissa parempi kuva Snapseedilla

 

Eve Koivula tartuttaa tarinankerrontaa brändimarkkinointiin ja jeesaa markkinoinnissa budjetista riippumatta.