Älä jää junasta! Live-video tulee olemaan jokaisen menestyjän markkinoinnin kivijalka

On yksi asia josta maailmalla ollaan liikuttavan yksimielisiä ja se on se, että video ja nimenomaan live-video on tullut markkinointiin jäädäkseen. Se on KIVA väline joka yhdistää Kuvallisen viestinnän, Interaktiivisuuden, Vilpittömyyden ja Ajankohtaisuuden toisiinsa.

 

Live-video on kautta some-historian ollut helpoin ja nopein tapa nousta tuntemattomuudesta tunnustettuun asiantuntija-asemaan

 

Trendin kärjessä on kulkenut Twitterin omistama Periscope jonka on toistaiseksi jo haastanut Facebook omalla Live-sovelluksellaan. Kolmas jätti, eli Googlen YouTube on kohta julkaisemassa oman versionsa näistä palveluista.

 

Mahdollisuus on tarjolla nyt

 

Juuri nyt on tarjolla parhaat saumat luoda ja rakentaa iso ja innostunut yleisö näiden välineiden avulla. Ensi vuonna tähän aikaan tilanne on jo täysin toinen (itse asiassa siinä ei tule menemään niinkään kauaa!).

Viimeinen vuosi on opettanut, että live-video on THE mahdollisuus rakentaa yleisö ja hankkia näkyvyyttä minimaalisellakin budjetilla ja ilman isoja tiimejä. Vaikka et olisi tähän mennessä onnistunut kunnolla hyödyntämään markkinoinnin välineenä YouTubea, Facebook-sivuasi ja Instagramia, Twitteristä, Snäpistä ja Linkedin:sta nyt puhumattakaan, tässä on se tilaisuus ja mahdollisuus jota ei kannata ohittaa.

Sinun ei nimittäin tarvitse yrittää tehdä sitä yksin!

 

concert-768722_640

Kun sinulla tai organisaatiolla jota edustat on innostunut some-yleisö se auttaa laajentamaan asiakaskuntaasi tai asiasi näkyvyyttä puolestasi

 

 • Meillä ihmisillä on tapana kääntyä aina omien tuttaviemme ja ystäväpiirimme puoleen kun suunnittelemme tai harkitsemme uusien hankintojen ja päätösten tekemistä. Ennen nämä keskustelut ja vertailut käytiin kasvokkain tai puhelimessa, nyt ne ovat siirtyneet sosiaaliseen mediaan.

Jos olet siellä läsnä ja aktiivinen, voit vaikuttaa siihen mitä sinusta sanotaan. Olemalla se innostava, asiantunteva ja antelias alasi edustaja jolta löytyy apua ja vastauksia, sana leviää ja sinusta tulee ykkösvaihtoehto jonka luokse osataan ohjata myös ostajat.

 • Kovin moni yritys väittää tarjoavansa ”asiantuntevaa” palvelua tai apua, mutta sitä ei näe eikä kuule mistään. Sanahelinän sijaan live-video on tapa tarjota todisteita siitä, että tiedät mistä puhut ja antaa ihmisille mahdollisuus tutustua omaan tai yrityksesi tapaan kommunikoida.

Tänä päivänä aletaan ymmärtää, että on samantekevää toimitko B2C- vai B2B -markkinoilla: kaikkialla kuitenkin toimii vain ihmisiä jotka keskustelevat keskenään. Live-video tekee siitä helppoa.

Kumpi valita Facebook Live vai Periscope

Klikkaa kuvaa jos tahdot nähdä sen suurempana

Minun taustani on kilpaurheiluvalmennuksessa, eikä ole urheilijaa jonka harjoitusohjelmaan ei kuuluisi kaikkia näitä kolmea: voima-, kestävyys- ja liikkuvuusharjoittelu eli elastisuuden kehittäminen.

Samat ominaisuudet liittyvät jokaiseen yritykseen. ”Voima” tarkoittaa tietenkin myyntiä, ”kestävyys” brändin rakennusta ja viestejä siitä, että teette bisnestä pikavoittojen sijaan pidemmällä tähtäimellä. Mitä ”elastisuuteen” tulee, hyvät suhteet asiakkaisiin, omaan henkilökuntaan ja sidosryhmiin pitävät bisneksen joustavana ja tarjoavat sille liikkumavaraa.

 • Aivan samoin kuin urheilijalla, tärkein syy ”liikkuvuustreenille” eli suhteitten rakentamiselle on vammariskin pienentäminen.

 

Hyvillä suhteilla bisnes kestää huonojakin aikoja paljon paremmin!

 

Näitä ominaisuuksia kehitetään erilaisilla markkinoinnin ”harjoituksilla”. Live-video on väline, jonka avulla voidaan kehittää jopa kaikkia kolmea yhtä aikaa ja suhteiden rakentamisessa se toimii läpinäkyvyydessään ja aitoudessaan paremmin kuin mikään muu kanava.

➔➔➔ Tänä somen aikana JOKAISEN yrityksen ja brändin tulee olla valmistautunut siihen, että jossain vaiheessa nousee esiin jotain mikä itse haluttaisiin pitää poissa julkisuudesta. Näissä kriisitilanteissa mikään ei ole niin tehokas viestintäväline kuin live-video jonka kautta tullaan esiin omilla kasvoilla, kerrotaan tilanteesta ja ollaan avoimia palautteelle ja kritiikille.

Jos kanavassa on aktiivinen yleisö jolle brändi kasvoineen tuottaa jotain lisäarvoa, joka diggaa teistä ja joka on tottunut siellä keskusteluun, se sama yleisö tulee ”paikalle” myös kriisin painaessa päälle ja pitää teidän puolianne. Jos vasta siinä vaiheessa lähdetään niin sanotusti toisten tonteille toitottamaan, että enseminäollu ja eimemitääntollastaollasanottu niin parhaassa tapauksessa tilanne ei pelkästään huonone entisestään.

 • Lisäksi live-video on kautta some-historian ollut helpoin ja nopein tapa nousta tuntemattomuudesta tunnustettuun asiantuntija-asemaan. Siihen on riittänyt se, että tuottaa sinne säännölliseen tahtiin jäsenneltyä sisältöä josta on iloa tai hyötyä muille. (Toki myös satunnaisilla roiskaisuilla on ylitetty ”someuutis”-kynnys mutta ei niillä mitään tuloksia saada!)

Mitä esim. Periscopeen tulee, ainoastaan alle 2% käyttäjistä tuottaa sinne itse sisältöä. Loput kuluttavat, kommentoivat ja ovat jakamassa sitä eteenpäin. Facebookissa sisällöntuottajien %-osuus on vieläkin pienempi.

 

Tilaa ja yleisöä hyvälle sisällölle siis löytyy takuulla!

 

Eri sovellusten tekniset erityispiirteet toki vaihtelevat, mutta esimerkiksi Periscopen varhaisiin testaajiin on kuulunut mm. koodarin iäkkäät isovanhemmat joilla ei ollut minkäänlaista kokemusta sosiaalisen median välineistä. Facebookista voin kertoa, että isäni joka ei ollut koskaan tietokoneisiin koskenut oppi sen käytön 77-vuotiaana.

Tekninen haastavuus ei siis ainakaan kelpaa syyksi olla hyppäämättä edelläkävijöiden joukkoon!

Eve KoivulaOlen Suomessa ”se Periscope-guru”, joka aloitti ensimmäisenä live-videoiden ammattimaisen käytön markkinoinnin välineenä. Olen muun muassa tehnyt itse 138 osaa konseptoituja lähetyksiä Periscopessa ja niiden lisäksi tietenkin seurannut aktiivisesti mitä aiheen ympärillä tapahtuu ja käynyt kouluttamassa myös muita organisaatioita. Olen suomalaisista kouluttajista ainoa joka voi sanoa nojaavansa laajaan käytännön kokemukseen.

Tehdäkseni asian helpoksi muille olen nyt koostanut vuoden aikana kertyneet opit ja materiaalin yksiin kansiin.

 

Tämän oppaan avulla voit aloittaa live-videoiden tekemisen helposti ja suunnitellusti ja saada niistä tuloksia jotka tulevat näkymään ns. viivan alla.

periscope-facebook-live-video-opasTämä opas ja työkirja on laadittu avuksi niille henkilöille, yrityksille ja yhteisöille

 • jotka haluavat nousta keskinkertaisuuden yläpuolelle ja muuttua perässähiihtäjistä edelläkävijöiksi
 • jotka haluavat hyötyä tästä nykyisestä tilanteesta eniten ja kasvattaa asiakas- ja fanikuntaansa sosiaalisen median avulla
 • joille spontaanit esiintymistilanteet eivät ehkä ole kovin luontevia, mutta jotka tietävät että ensivaikutelman voi luoda vain kerran ja siksi asiat kannattaa tehdä kerralla oikein
 • joilla olisi sanottavaa ja annettavaa, muttei kuitenkaan aikaa tai resursseja sisällön kirjoittamiseen ja tuottamiseen
 • jotka haluavat olla tavoitettavissa somessa myös kysymyksiä ja keskustelua varten

Mikä parasta: tämän oppaan mukana tarjoutuu mahdollisuus kysyä minulta henkilökohtaisesti mitä tahansa live-videoiden sisällönsuunnitteluun ja tuottamiseen liittyvää!

 

Minna Latvala

Kela

Olo oli hieman epävarma ennen ensimmäistä Periscope-lähetystä… Onneksi Eveliina tuli paikan päälle sparraamaan: saatiin vastauksia kysymyksiin ja kokeiltiin, miten homma toimii käytännössä. Tekemällä oppii juu, mutta paljon oppii myös kysymällä Eveliinalta.

Tämä opas sisältää käytännön ohjeet ja työkirjan oman lähetyksen suunnittelemiseen vaihe vaiheelta

 

 • Tiedät mitkä 7 asiaa ovat olennaisia kaikissa lähetyksissäsi. Kun tiedostat ne, myös spontaaneista lähetyksistä tulee osa strategiaa etkä hämmennä yleisöäsi jolle on tärkeää tietää mikä sinä olet (”lintu vai kala”) ja mitä edustat luottaakseen sinuun ja muovautuakseen seurailijasta ja hengailijasta maksavaksi asiakkaaksi
 • Kerron sinulle 4 parasta syytä (vinkkiä oikeastaan) joiden vuoksi ennakkosuunnittelu kannattaa
 • Kerron myös mitä kannattaa ehdottomasti tehdä ennen lähetystä, sen aikana ja sen jälkeen jos tahdot saada sekä satunnaiset katsojat viipymään pidempään, että kasvattaa yleisösi kokoa yleensä
 • Opit kuinka hyödynnät lähetyksestä keräämääsi tietoa ja lisäät sen avulla myyntiäsi
 • Saat valmiin 7 kohdan tarkistuslistan asioista jotka vain kokemus voi opettaa. Vältyt siis itse oppimasta näitä perinteisellä yritys-erehdys -metodilla joka voi käydä sinulle kalliiksi
 • Tiedät mitkä asiat vaikuttavat Periscope suositut -listalle pääsemiseen. Sen kautta sinun on mahdollista päästä kertaheitolla laajemman yleisön tietoisuuteen
 • Saat vinkkejä siihen miten uudelleenkäytät videomateriaaliasi. Näistä vinkeistä 2 ja 3 ovat sellaisia joihin en ole törmännyt koskaan missään muualla, joten väitän, ettet sinäkään ole tullut niitä ajatelleeksi
 • Kerron myös sekä sen, mitä eroja on eri sovelluksilla, että sen mikä on kaikkein olennaisin seikka joka sinun pitää tietää jos teet lähetyksiä Facebook Livenä sekä sen, millä perusteella valitset näiden kahden kanavan välillä ja
 • 11 käytännön vinkkiä kuinka hallitaan esiintymispelkoa (siitä voi päästä myös kokonaan eroon!)

Tästä verkkokauppaan

Näin se toimii:

Voit maksaa pdf-muodossa tallennetun oppaan pankkitunnuksilla tai luottokortilla. Maksun suorituksen jälkeen saat ladattua sen välittömästi omalle koneellesi. Suosittelen, että tulostat työkirjan sivut heti ja käytät niitä muistiinpanojen tekemiseen kun suunnittelet omia lähetyksiäsi.

eKirjaksi hintalappu 159,- (sis alv 24%) tuntuu varmasti kalliilta, mutta mitä sen mukana tulee on tämä: Sinulla (ja tiimilläsi) on mahdollisuus buukata kanssani henkilökohtainen, virtuaalinen palaveri jossa käymme läpi suunnitelmaasi, voit kysyä mitä tahansa live-videoiden tekemisestä, sisällöstä jne. Normaalisti sparrauksen hinta on alk. 292,64 (sis. alv). Säästösi on siis vähintään 45%.

 

BONUS

 

Jotta varmasti näet tuloksia sekä live-videoistasi, että yleensäkin sosiaalisen median läsnäolostasi, toimitan oppaan mukana  videokurssini joka opettaa kuinka kirjoitetaan tehokkaita otsikoita (arvo 89,-) sekä päivitykset tähän oppaaseen mm. siinä vaiheessa kun YouTube julkaisee oman sovelluksensa live-videoiden tekemiseen.

Saat siis takuulla rahoillesi moninkertaisen vastineen!

takuuKuten kaikkia digitaalisia kurssejani, tähänkin sisältyy 14 vrk ”katuma-aika”. Jos koet, ettet saa rahoillesi vastinetta (tai itse asiassa mistä tahansa syystä jota ei tarvitse edes kertoa minulle), ilmoita siitä sähköpostilla niin palautan rahasi viimeistä senttiä myöden. Mitään materiaalia ei tarvitse palauttaa vaikka päättäisit pyytää rahasi takaisin. (Huom! Rahat takaisin -takuu ei ole voimassa jos henk.koht sparraus on pidetty.)

 

Muita kysymyksiä joita minulle on esitetty:

 

Kenelle tämä opas ei sovellu?

Tässä oppaassa ei käydä läpi sisältömarkkinoinnin perusteita, some-strategian luomista, kokonaisuuden suunnittelua tai mittaamista. Niihin löytyy verkkokaupastani omat kurssinsa joten jos sinulla ei ole minkäänlaista ideaa siitä, millaista sisältöä voisit mahdollisesti tarjota live-videoina ja kenelle, kannattaa tutustua ensiksi niihin.

Tämä opas keskittyy siihen miten live-videoita kannattaa käytännössä toteuttaa.

Löydänkö saman materiaalin muualta?

Englannin kielellä löytyy kyllä yhtä sun toista, mutta lähteitä on monenlaisia ja -tasoisia. Suomeksi aiheesta ei tietääkseni ole julkaistu missään näin laajaa ja kokemukseen pohjautuvaa materiaalia joka olisi kaikkien ulottuvilla.

Oppaassa on myös sellaisia vinkkejä, joihin en ole törmännyt missään muualla vaikka olen seurannut aihetta aktiivisesti päivittäin lähes vuoden ajan. Niiden avulla mm. saat paremman vastineen omille panostuksllesi ja vältät pahimpia sudenkuoppia kun starttaat omia lähetyksiäsi.

Kuinka sparraus toimii?

Sovimme yhdessä ajan jolloin kokoonnumme virtuaalisesti joko Skypen, Facebook Liven, Google Hangoutin tai appear.in välityksellä ja minä vastaan kaikkiin kysymyksiin joita esität(te). Jos en suoralta kädeltä osaa antaa vastausta, voin luvata, että etsin ja toimitan sen jälkikäteen.

 

Muista, että ”mahdollisuus koputtaa ovea vain kerran siinä missä keskinkertaisuus nojailee ovikelloon”

 

Onko siis keskinkertainen sitä mitä haluat jatkossakin tarjota ja edustaa? Live-video on tullut jäädäkseen ja kysymys oikeastaan kuuluu haluatko saada siitä kaiken hyödyn irti vai raahautua mukaan vasta kun on pakko eikä tuloksia enää voi saada näkemättä moninkertaista vaivaa tai panostamalla siihen runsaasti rahaa?

Me kaikki tiedämme, että muutama vuosi sitten Facebookissa oli mahdollista hankkia itselleen iso yleisö koska FB levitti juttujasi puolestasi. Sitten tavoitettavuudelle laitettiin hintalappu.

Ne joilla yleisö jo oli kärsivät siitä vähiten.

Nyt Facebookissa on jälleen se tilanne, että se priorisoi live-videoiden leviämistä ilman, että sinun tarvitsee työntää siihen rahaa. Periaatteessa se on siis antanut toisen mahdollisuuden myös niille jotka käyttävät sitä muuhunkin kuin ”kissavideoiden levittämiseen”.

Tärkeät viestit ja asiat ja jopa sisältö jolla ohjataan ostopäätöksiä voidaan saada Facebookissakin läpi ja isoille katsojajoukoille jopa ilmaiseksi nyt. Periscopen käyttäjäjoukko myös kasvaa (ja fiksuuntuu) koko ajan ja sen mahdollisuudet monipuolistuvat.

Tämä tilanne ei kuitenkaan tule jatkumaan loputtomiin. Siksi näihin mahdollisuuksiin on tartuttava NYT, silläkin riskillä, että et koe olevasi ”valmis” tämän kaltaiseen viestintään.

Tämä oppaan sekä sen mukana tulevan sparrauksen avulla varmasti olet juuri niin valmis kuin on mahdollista olla! Uimaan ei kuitenkaan opita menemättä veteen…

Et yksinkertaisesti voi menettää siinä mitään.

1 Shares
Tweet
Share
Share
Pin