Kerrottakoon heti kättelyssä, ettei mokaamista Periscope-livelähetyksessä tarvitse pelätä. Et suoraan sanottuna voi menettää kasvojasi muuten kuin ehkä siten, että alat tapella jonkun trollin kanssa. (twiittaa tämä)
Varmaan tiedät hyvin, että henkilökohtaisten loukkausten viljely on yhtä huonoa käytöstä somessa kuin sen ulkopuolella. Tässä välineessä voit yksinkertaisesti blokata huutelijat ulkopuolelle.
Sitäpaitsi jokainen menestyjä mokaa joskus.
Listasin alle tyypillisimmät Periscope-mokat, joita sattuu aivan kaikille kokemuksesta ja taitotasosta riippumatta.
1. Otsikko puuttuu
Jos unohdat laittaa lähetykselle otsikon niin lähetyslistassa lukee ’nimetön’. Se ei todennäköisesti herätä juurikaan mielenkiintoa katsojissa. Mitä asialle voi tehdä on se, että jos huomaat asian lopetat lähettämisen ja aloitat uudelleen otsikon kanssa.
Otsikko kannattaa kirjoittaa valmiiksi esimerkiksi muistikirja-sovelluksessa, kopioida se ja liittää näytölle ennen kuin painat lähetysnappia.
Suosittelen myös tarkistuslistan käyttöä. Omassani lukee
- twiitti
- kahvi
- kuuloke
- johto
- otsikko
- muikkarit
- taustakuva, sekä
- nenäliina (kuuntele täältä miksi….)
2. Varpaat ja muut ei-harkitut aloituskuvat
Tätä näkee myös paljon: älypuhelinta pidetään kädessä otsikkoa kirjoittaessa ja sitten painetaan lähetä. Koska lähetys alkaa välittömästi, aloituskuvaksi päätyy joku hyvin satunnainen tausta.
Asian voi korjata suuntaamalla puhelimen ensin kohti jotakin harkittua kohdetta. Itse olen mm. pyrkinyt jakamaan aloituskuvassa oman nettisivuosoitteeni jotta katsoja tietää mistä minut tavoittaa, mutta kuvat tietysti vaihtelevat tilanteen mukaan.
Android-puhelimissa on mahdollisuus kääntää kamera kuvaamaan itseen päin jo ennen lähetyksen alkua, mutta silloinkin kannattaa välttää alaviistokuvaa. Luultavasti et halua tarjoilla kenellekään suoraa näkyvyyttä sieraimiisi vai kuinka…
3. Tuijotus
Vasta-alkajilla on tapana olla ensin hiljaa monta sekuntia, tuijotella kameraa ja odotella, että katsojia ilmaantuisi lähetykseen. Jälkilähetyksen katsojia ajatellen se on kuitenkin lähinnä kiusallista.
Siispä kun olet painanut lähetä-nappia voit aloittaa puhumisen välittömästi, huolimatta siitä onko sinulla katsojia vai ei. Suosittelen, että kohdistat ensimmäiset lauseet uusintalähetyksen katsojille, sen sijaan, että odottaisit josko katsojien lukumäärä alkaisi nousta.
Ruudulla näkyvästä numerosta on hyvä tietää sekin, ettei se näytä verkossa olevia katsojia lainkaan, eli et voi seurata reaaliaikaista katsojatilannetta lähetyksesi aikana.
Tällä kuvan aikakaudella jokaisen yrityksen sisältöstrategian pitäisi sisältää videomateriaalia. Jos sen tekeminen pelottaa niin Periscope on mitä mainioin väline testata idoita ja harjoitella. Kuten sanoin: et yksinkertaisesti VOI menettää kasvojasi, vaan sen sijaan ulosantisi kehittyy ja esiintymisestä tulee väkisinkin luontevampaa kun harjoittelet sitä joka päivä edes joitakin minuutteja.
Parhaat Periscope-pätkät voit sitten käyttää uudelleen!
Katso täältä ohjeet kuinka aloitat Periscope-sovelluksen käytön.
Ilmainen Kaikki Periscopesta -opas
Tämä opas on kokoelma tiski.fi -blogissa ilmestyneitä artikkeleita sekä ennen julkaisemattomia lisäohjeita
Sisältää: Miksi Periscope – Mikä Periscope – Periscope yrityskäytössä 7 ideaa (uusi) - Videoidut aloitusoppaat - Kuinka aloitat käytön – Vältä nämä tyypilliset mokat – Usein kysyttyä – Lisävarusteet (uusi) – Näin saat katsojia 12 vinkkiä – 5 Faktaa sydämistä – 5 Ilmaista apuvälinettä (uusi) – Virtuaali-Periscope -asennusohjeet (uusi) – pdf 64 sivua