Minut kutsuttiin pitämään Periscope-klinikkaa PINGHelsinki-bisnesfestareille Långvikiin perjantaina 13. toukokuuta. Huolimatta päivämäärän pahaenteisyydestä sanoin kutsulle kyllä.
On kyllä tunnustettava, että tulin jutelleeksi sekä klinikallani kävijöiden kanssa, että niiden ulkopuolella kyllä aika paljon myös muista live-video -mahdollisuuksista ja vähän jäi kotiläksyjäkin mulle.
Juttu lähti liikkeelle aina yksilöllisestä tarpeesta ja puhuttiin siitä, kuinka eri välineet sopivat erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille yleisöille. Niille joiden yhteystiedot mulla on käyntikorteissa ja uutiskirjelistalla on tulossa myös koostetta brändeistä jotka niin sanotusti rokkaavat live-videon maailmassa.
Päivän ohjelmassa oli puhujia, workshoppeja ja ruokailuhetkiä sekä runsaasti aikaa vapaamuotoiselle verkostoitumiselle ja vilkkaille keskusteluille.
Heittäytyminen
Ihana, kaunis ja huikean lahjakas juontaja Ronja Salmi (jonka kanssa juttelin täällä) kehotti heti aamutuimiin kaikkia pukeutumaan rohkeusrotsiin jonka avulla pääsee mukavuusalueensa ulkopuolelle. Noudatin siis neuvoa minäkin ja kiersin koko päivän jututtamassa itselleni uppo-outoja ihmisiä aina kun sille oli hiukankin aikaa. Mulla oli mukana 50 ”käyntikorttia” joita kassin pohjalta löytyy enää pari, mikä siis tarkoittaa, että näitä kohtaamisia mahtui päivään kymmeniä.
Lähetin Periscopeen osallistujien tunnelmia ja mitä tapahtumasta jäi käteen ja kaikki ne videot löytyvät nyt täältä. Hommasin tapahtumaa varten kunnollisen tuplamikin (Movo, täältä) ja onneksi niin koska nyt tuosta äänestä saa edelleen hyvin selvää vaikka tiloissa oli aikamoinen hälinä.
Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun oikeastaan haastettelin yhtään ketään missään, eli hiukan se jännitti, mutta eipä se nyt niin huonosti mennyt kuin olisi voinut!
Keynotet
Päivän ensimmäinen puhuja oli futuristi Gerd Leonhard jonka viesti oli se, että vaikka kaiken muun voisikin automatisoida ja opettaa robotille niin tunneälyä ei. Ohje sisällöntuottajille kuului, että jos haluat turvata duunipaikkasi, kysy ensiksi mikä on meidän tarinamme ja sitten ala kertoa sitä.
[clickToTweet tweet=”Oppiminen = uusien ideoiden luomista ja kypsyttelyä” @gleonhard #PINGHelsinki” quote=”Oppiminen = uusien ideoiden luomista ja kypsyttelyä – Gerd Leonhard -”]
Korvaan tarttui myös ”oppimisen” uusi määritelmä joka on nykyisin enemmän uusien ideoiden luomista ja kehittelyä kuin perinteistä tiedon kasaamista tiedon päälle.
Toinen puhuja Caterina Fake, hippityttö Silicon Valleysta ja nainen jonka omistaja/perustaja/sijoittaja -portfoliosta löytyvät mm. Flickr, Etsy, Kickstarter ja Sundance Institute korosti niin ikään ihmisyyttä bisneksessä ja markkinoinnissa ja oli hyvä esimerkki siitä, ettei menestyminen tarkoita automaattisesti machoilua, aggressiivisuutta tai pelottelua. Hänen mielikuvissaan Internet on ensisijaisesti paikka joka synnyttää yhteisöjä.
[clickToTweet tweet=”Internet on ensisijaisesti paikka joka synnyttää yhteisöjä. @Caterina #PINGHelsinki” quote=”Internet on ensisijaisesti paikka joka synnyttää yhteisöjä.”]
Päivän kolmas keynote oli MsAfropolitan Minna Salami, suomalaissyntyinen bloggaaja ja some-vaikuttaja joka rohkaisi käyttämään sosiaalista mediaa vallankumouksen eli merkityksellisten muutosten välineenä.
Kannattaa vilkaista Twitteristä lisää. Varsinkin Linda Saukko-Raudan live-kuvitukset ovat aivan huikeita!
Keskustelut
Kävin pitkiä keskusteluja mm. toimittaja ja kirjoittamisen valmentaja Reetta Rädyn kanssa kirjoittamisen olennaisista elementeistä. Reetta osallistui ”battleen”, jossa oli (muka) asetettu vastakkain ääni, kuva, video ja teksti. Hän demosi aihettaan lukemalla Anni Sinnemäen runon kirjasta Aleksis Kiven katu ja ainakin minä näin kyllä kaikki sen lauseet kuvina.
Sellainen teksti syntyy kun perustekstiin lisätään tunnetiloja herättäviä yksityiskohtia ja unohdetaan mitäänsanomaton diipadapa.
Videolla ja kuvissa voidaan hyvinkin kertoa valmiita tarinoita, mutta tekstin tarina muodostuu lopulliseksi vasta lukijan pään sisällä. Jos olet pettynyt kirjasta tehtyyn elokuvaversioon koska se näyttää ihan väärältä tiedät mistä puhun.
[clickToTweet tweet=”Tekstillä pääsee pään sisään. @reettaraty #PINGHelsinki” quote=”Tekstillä pääsee pään sisään. – Reetta Räty -”]
Juttelimme myös siitä kuinka paljon tärkeämpiä otsikot ovat tämän päivän viestinnässä kuin ”paperilehtien aikana” (Reetta siis on tehnyt pitkän uran Hesarin ja Nyt-liitteen toimittajana) kun jokaisen jutun täytyy myydä itsensä.
Kuvista ja valokuvaamisesta puhuttiin myös paljon, muun muassa kuvien laadusta suhteessa määrään nyt kun kaikilla on kalusto niiden ottamiseen ja julkaisuun.
Kaikki räpsyt eivät suinkaan ”tule kestämään aikaa” kuten Konsta Linkola sen ilmaisi haastattelumme jälkeen (alkaa kohdasta 5:20).
Itse olen sitä mieltä, että kuten sekä urheilussa että markkinoinnissa noin muutenkin, tekniikalla ja harjoittelulla on iso merkitys lopputuloksen kannalta, enkä tässä tapauksessa tarkoita suinkaan teknisiä välineitä.
Kun ymmärretään vaikutusmekanismit (esim. valokuvauksessa valon määrä, väri ja suunta, sommittelun perusperiaatteet, ajat, aukot jne) lopputulos ei synny vahingossa vaan ne voidaan toistaa ja niitä voidaan parantaa. Harjoittelemalla toiminnoista tulee automaattisia.
Tekniikan päälle, usein erilaisten kokeilujen jälkeen, rakentuu sitten oma tyyli jota on mahdoton kenenkään jäljitellä.
[clickToTweet tweet=”Tekniikan päälle rakentuu tyyli jota on mahdoton kenenkään jäljitellä. ” quote=”Tekniikan päälle rakentuu tyyli jota on mahdoton kenenkään jäljitellä. ”]
Väärät kysymykset
Keskusteluissa kävi myös ilmi, etten ole suinkaan ainoa joka törmää jatkuvasti siihen, että asiakkaat kysyvät ”vääriä asioita”. Meiltä pyydetään apua vaikkapa siihen, kuinka jotakin välinettä käytetään mikä on yleensä se pienin ongelma. Suurempi on se, ettei edes tiedetä mitä siellä välineessä pitäisi sanoa ja kenelle, mikä on se oma viesti ja oma tarina.
[clickToTweet tweet=”Sisällöntuottaja, turvaa duunisi kysymällä ”Mikä on meidän tarinamme” @gleonhard #PINGHelsinki” quote=”Jos haluat turvata duunipaikkasi, kysy ensiksi mikä on meidän tarinamme – Gerd Leonhard -”]
Inspiraatio
Tsekatkaapa myös Tuomo ”Kaikki on mahdollista, kun vain päättää ja kirjoittaa sen kalenteriin” Meretniemen kunnianhimoinen projekti SailForGood.org joka starttaa kesäkuussa 2016. Suunnitelma käsittää purjehtimista, 75 kuukautta ja 75 maata sekä huikean mielenkiintoisen koulutuksen testilaboratorion jota päästään seuraamaan eri some-kanavissa.
Långvik
Paikkana Långvik oli minulle ”puolituttu”, sillä olen käynyt siellä pari kertaa vetämässä firmajoogaa. Nyt tiedän myös, että siellä on mahtava ruoka, upeat puitteet ja töissä aivan loistavia tyyppejä.
Yleensä otan ruuasta kuvia jopa aika rutiininomaisesti, mutta nyt se jostain syystä unohtui kokonaan. Miesketun ja Pesojoonaksen snäpeistä niitä olisi nähnyt, mutta nyt on tietysti liian myöhäistä. Olen kuitenkin menossa sinne uudelleen jossain vaiheessa ihan vaan sen ruuan takia, joten laitan sitten kuvia Instaan!
Täällä PK-seudulla kun ei ole mitenkään helppo löytää ravintoloita joissa ruuan maku ylittäisi odotukset mutta tuolla se tapahtui jopa buffassa!
Isot kiitokset vielä kerran PINGHelsinki-tiimille!
Toivottavasti tulee mahdollisuus olla mukana myös ensi vuonna.